بمناسبت روز نوجوان :

جذب نوجوانان به مسجد

۸ آبان ماه سالروز شهادت شهید فهمیده و روز نوجوان را گرامی می داریم . به همین بهانه راهکارهایی برای جذب نوجوانان و جوانان به مسجد را مرور می نماییم .

اهمیت نقش نوجوان و جوان در تعالی و آینده جامعه بر کسی پوشیده نیست . شاید بتوان گفت که بزرگترین سرمایه یک جامعه نیروی جوان آن جامعه می باشد . مقام معظم رهبری درباره نقش جوانان در جامعه می فرمایند : اندیشه‌ی پیران و فکر و تجربه‌ی آنها آن‌وقتی به کار می‌آید که حرکت جوانانه‌ی جوانان وجود داشته باشد. پیش‌ران حرکت انقلاب، جوان ها هستند. ( ۱۳۹۵/۰۹/۰۳ – بیانات در دیدار با بسیجیان )

با توجه به این امر ، مسجد به عنوان بزرگترین مرکز فرهنگی و تربیتی در جامعه اسلامی می تواند فضایی مناسب برای پرورش روح و اخلاق و فکر نوجوانان و جوانان باشد. اما براستی چه اموری باعث شده که امروزه بیشتر جمعیت مساجد را سنین بالا تشکیل داده و حضور جوانان در مسجد کمتر شده است ؟ یا به بیان بهتر راه های جذب جوانان به مساجد چیست؟

البته توفیق در این مسئله منوط به شناخت مناسب از روحیات و علاقمندی های جوانان است . بیشترین مسئولیت نیز در اینجا متوجه ائمه جماعت است. هر چند که در راهکارهایی که ذکر خواهد شد؛ دیگر افراد مسجدی نیز موثر هستند. در ادامه به بررسی راههای جذب جوانان به مساجد می پردازیم .



راهکارها :

۱ – بهداشت و آراستگی ظاهری مسجد

نوجوانی و جوانی با توجه به آیات قرآن و روایات و … دوران زینت و تزئین است. لذا این امر بدیهی است که آراستگی و نظم و زیبایی ظاهری مسجد با این حال نوجوان رابطه مستقیم دارد. این امر می تواند به اندازه زیادی در جذب جوانان موثر باشد. در نقطه مقابل عدم آراستگی و … مسجد، موجب دوری و زدگی ایشان از مسجد می شود.

این نکته قابل ذکر است که آراستگی و تزئین مسجد با تجملات و … تفاوت دارد و یک مسجد می تواند در عین سادگی جذاب باشد .

۲ – ایجاد فضای آرام و آرامش بخش

نوجوان و جوان در این دوران از زندگی با شور و هیجان همراه است. این شور و هیجان یکی از اموری هست که این دوران را برای ایشان شیرین تر می کند . بطوری که میبنیم که اگر نوجوانی به هر دلیل نتواند هیجان را تجربه کند به نوعی دچار افسردگی و خمودی می شود. ولی در عوض همین نوجوان و جوان بنابر فطرت پاک الهی خود نیاز دارد گاهی در فضایی آرام قرار گیرد. نوجوان و جوان نیز نیاز به آرامش دارد. بسیار دیده شده که در مدارس و دانشگاه ها، جوان برای این نیاز خود به مسجد و نمازخانه می آید ولی متاسفانه بخاطر عدم رعایت مورد اول توسط مسئولین مسجد، از آمدنش منصرف می شود .

۳ – ارتباط صمیمی امام جماعت

این مسئله یعنی جذب جوانان باید جزو دغدغه های یک امام جماعت باشد. نیاز به همصحبت و مشاور و فرد موعظه گر نیز از نیازهای اساسی نوجوانان و جوانان است . اما یک جوان زمانی این نیاز خود را عرضه می کند که با طرف مقابل احساس صمیمیت و اعتماد داشته باشد. ایجاد این احساس از سوی امام جماعت در جذب ایشان به مسجد بسیار موثر است.

۴ – برگزاری گفتمان و پرسش و پاسخ

با وجود فضای مجازی، سوالات ذهنی نوجوانان و جوانان بیشتر از گذشته می باشد. پاسخ یا عدم پاسخ به این سئوالات ایشان در سرنوشت و آینده این عزیزان نقش بسیار مهمی دارد. لذا امام جماعت مسجد با ایجاد این فرصت می تواند برای پاسخ دادن به این سئوالات اقدام نماید.

۵ – مسئولیت بخشی به نوجوانان در مسجد

امام جماعت با سپردن مسولیت ها به نوجوانان و جوانان هم می تواند از نیروی آنها استفاده کند و هم با فعال نمودن احساس تعهد موجب جذب ایشان به مسجد گردد.

در ادامه خوشحال می شویم تجربیات خود را در این زمینه با دیگر خوانندگان این مطلب ( در قسمت نظرات ) به اشتراک بگذارید.

این مطلب را در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید. Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019 Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

نظرات

هیچ نظری تاکنون ثبت نشده

ایمیل خود را وارد کنید تا اخبار مدرسه را دریافت کنید

مدرسه مروی در فضای مجازی