آیت الله محمد باقر تحریری

استاد

آیت الله محمد باقر تحریری

                   
آیت اللّه شیخ محمدباقر تحریری در تهران در سال ۱۳۳۴ شمسی در خانوادهای روحانی چشم به جهان گشود. پدر ایشان آیت الله شیخ محمود تحریری از علما و اولیای الهی و مبلغان شهیر تهران بود که عمر شریفش را در تحصیل و فراگیری معارف الهیه قرآن و اهل بیت (ع) و عمل به آن ها و نشر ان ها گذراند. « آیت الله شیخ محمود تحریری در خانوادهای متدین و محب اهل بیت (ع) در تهران متولد شده و از ابتدای جوانی به تحصیل و کسب مشغول بوده است؛ در همان دوره با افراد اهل سلوک و معنویتی چون مرحوم شیخ رجبعلی خیاط ارتباط داشت تا اینکه وارد حوزه علمیه شد و با بزرگانی از اهل معرفت و معنویت مانند آیت الله شاه آبادی و آقا سید رضا دربندی ارتباط پیدا کرد. ایشان در ادامه به حوزۀ علمیۀ قم وارد شد و در محضر آیات عظام مرعشی نجفی، گلپایگانی، امام خمینی، سلطانی، خندق آبادی، سید کاظم عصار و آیت الله العظمی بروجردی تلمذ نمود. به علاوه با مرحوم آیت الله العظمی بهجت و آیت الله حاج شیخ جواد انصاری همدانی و بعضی شاگردانِ آیت الله میرزاجواد آقا ملکی تبریزی مانند آیت الله حاج سید حسین قمی و آیت الله حاج شیخ عباس تهرانی نیز ارتباط معنوی داشته و تحت تربیت سلوکی و عرفانی مرحوم علامه طباطبایی قرار گرفت. ایشان در نهایت پس از سی سال اشتغال به امور تبلیغی و تربیتی در سال 1368 شمسی پیش از تشکیل نماز جماعت در مسجد به لقای معبود پیوست.» مراحل زندگی: آیت اللّه شیخ محمدباقر تحریری در شش سالگی وارد دبستان می شود و پس از اتمام دورۀ دبستان دو سال هم به دبیرستان می رود. در طول این دوره به جهت ارتباط با مجالس مذهبی و استفاده از نفس روحانی مرحوم پدرشان به تحصیل علوم دینی ترغیب شده و وارد حوزۀ علمیه می گردد. در سال 1348 به حوزه علمیه ملا محمد جعفر به سرپرستی مرحوم آیت الله مجتهدی وارد می شود و از درس های ایشان و اساتید دیگر بهره می برد و مقدار زیادی از کتاب لمعه را تلمذ می نماید. سال ورود به قم: آیت الله تحریری به علت کمبود اساتید و همچنین استفادۀ معنوی بیشتر پس از اجازه از استادش (مرحوم آیت اللّه مجتهدی) در سال ۱۳۵۲ به حوزۀ علمیۀ قم مشرف شده و ابتدا در مدرسه حجتیه و سپس در مدرسه آیت اللّه مرعشی نجفی ساکن می گردد؛ ایشان در جایی بیان کردند که به سفارش مرحوم والد به حرم مطهر حضرت معصومه(س) مشرف گشته و از آن حضرت محل سکونت، استاد درسی و همچنین استاد اخلاق و معنویت می طلبد و خداوند متعال هر سه حاجتشان را برآورده می نماید.  
                    
  از جمله اساتید ایشان در تهران (تا سال1352) : آیت الله حاج شیخ علی آقای جاودان، حجت الاسلام و المسلمین مرحوم حاج آقای حبیبی، حجت الاسلام و المسلمین حاج آقای قاسمی مرحوم حجت الاسلام و المسلمین حاج ابوالقاسم فلسفی ایشان در آن ایام علاوه بر استفاده از انفاس قدسی مرحوم آیت الله مجتهدی، از محضر استادان اخلاقی چون مرحوم آیت الله حاج شیخ جواد کربلایی و جلسات مرحوم حاج سید هاشم تهرانی نیز بهره می برد.   اساتید ایشان در قم: حجت الاسلام و المسلمین باکویی؛ مقدار زیادی از کتاب معالم آیت الله دوز دوزانی؛ کتاب قوانین الاصول آیت الله استادی؛ مقداری از کتاب شرح لمعه آیت الله علوی گرگانی؛ مقداری از کتاب شرح لمعه آیت الله حاج سید ابوالفضل موسوی تبریزی؛ بخشی از کتاب شرح لمعه آیت الله صلواتی؛ مکاسب محرمه آیت الله ستوده؛ کتاب بیع ، مکاسب و متاجر آیت الله سید رسول موسوی؛ مقدار زیادی از رسائل آیت الله ذهنی؛ مقداری از رسائل آیت الله فاضل لنکرانی؛ جلد اول کفایه الاصول آیت الله شیخ حسین مظاهری اصفهانی؛ جلد دوم کفایه الاصول آیت الله ابراهیم امینی؛ مقداری از بدایه الحکمه و اشارات آیت الله محمدی گیلانی؛ منظومه حاج ملا هادی سبزواری آیت الله گرامی؛ منطق منظومه آیت الله علامه مصباح یزدی؛ نهایه الحکمه و مقداری تفسیر موضوعی قرآن آیت الله جوادی آملی؛ بخش هایی از اسفار اربعه آیت الله حسن زاده آملی؛ مقدار ۲ جلد از اسفار اربعه .( بخشی از الهیات و طبیعیات شفا و مقداری از تمهید القواعد و فصوص الحکم و مصباح الانس قونوی در عرفان) آیت الله العظمی فاضل لنکرانی؛ یک سال خارج اصول آیت الله حاج سید محمد روحانی؛ حدود ۲سال خارج اصول آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی؛ ده سال خارج فقه و ۷ سال خارج اصول آیت الله العظمی شیخ محمدتقی بهجت؛ حدود ۱۷ سال خارج فقه اساتید اخلاقی و معنوی: ایشان از ابتدای ورود به حوزۀ علمیۀ قم با آیت الله العظمی بهجت ارتباط معنوی داشته و این ارتباط تا پایان عمر شریف آن مرحوم ادامه می یابد. همچنین از اوایل ورود به قم ارتباط اخلاقی و تربیتی با آیت الله سعادت پرور برقرار نموده و در جلسات خاص ایشان شرکت می کند؛ همچنین از طریق ایشان با علامه طباطبایی آشنا شده و در جلسات مختلف علمی و معنوی ایشان شرکت می نماید. از این رهگذر در تربیت معنوی و سلوکی خاصِ خود با علامه طباطبایی و سپس آیت الله سعادت پرور همگام و همراه می گردد. همچنین در همین راستا از نفس ملکوتی پدر بزرگوارشان نیز بهرهمند می گشتند.  
           
    فعالیتهای علمی و تدریسی: ایشان تقریبا از اوایل طلبگی اشتغال به تدریس داشته اند. تدریسهای غیر از مقدمات ایشان عبارتند از: مقداری از لمعتین، بخش هایی از رسائل و مکاسب، کفایتین، یک دوره خارج اصول، منظومه، بدایه الحکمه، نهایه الحکمه، حکمت اشارات و دو دوره اسفار اربعه، حدود 20 سال تفسیر المیزان (یک دوره کامل و حال مشغول دوره دوم هستند). تدریس معارف اسلامی و اخلاق در دانشگاه های تهران به مدت ۴ سال. تدریس معارف اسلامی و اخلاق و فلسفه در دانشکده تربیت مربی سپاه. تدریس معارف اسلامی و اخلاق در نیروی دریایی و زمینی سپاه وحدود ۵ سال نیز مسئول گروه عقاید در مرکز تحقیقات سپاه در قم بوده اند. درس خارج فقه و اصول از سال 1394 در حرم مطهر حضرت معصومه(س) شروع نمودند و ادامۀ آن در مدرسه علمیه مروی تهران همچنان ادامه دارد.  
           
  آثار مکتوب: گام های آغازین سلوک ( شرح حدیث عنوان بصری) عروج عقل در دوجلد (شرح حدیث جنود عقل و جهل) نجوای عارفانه ( شرح مناجات شعبانیه) سیمای مخبتین (شرح زیارت امین الله) جلوه های لاهوتی در دو جلد (شرح زیارت جامعه کبیره)  انسان و گستره حقوق بندگی ( شرح رساله حقوق امام سجاد(ع) )  منشور بندگی (خلاصه کتاب انسان و گستره حقوق بندگی) طریق سعادت (پرسش و پاسخهای اخلاقی، تربیتی، خانوادگی، اجتماعی و ...)  بازگشت به سوی او (شرح مناجات تائبین) درد دل به درگاه الهی (شرح مناجات شاکین) راز نهان رنج ( شرح دعای هفتم صحیفه سجادیه) کتابچه عنوان بصری (متن حدیث عنوان بصری به همراه نسخه زیارت عاشورا مورد تاکید آیت الله قاضی و سایر ادعیه)    
               
    فعالیت های تبلیغی: ایشان از اواخر دورۀ سطح دروس حوزه، در سال ۱۳۵۶ گاه و بیگاه به امر تبلیغ اشتغال داشته است. لکن از سال 13۶۸ تا کنون و پس از رحلت پدر بزرگوارشان جلسات اخلاقی صبح جمعه ایشان را ادامه داده اند، در این جلسات حدیث جنود عقل وجهل که والد ایشان مشغول به شرح بوده اند را ادامه داده و پس از آن به شرح زیارت جامعۀ کبیره ، نامۀ امام علی(ع) به مالک اشتر ، سفارشات پیامبر اعظم (ص) به اباذر، دعای عرفه امام حسین(ع) و خطبه غدیریه پرداختند. در ادامۀ جلسات مذکور هم اینک سفارش های امام صادق(ع) به عبدالله بن جندب در مدرسۀ علمیۀ معیر الممالک تهران شرح و تفسیر می شود. همچنین ایشان جلسۀ دیگری را در تهران با قدمت بیش از 20 سال در روزهای جمعه اداره می کنند که در آن جلسات مباحثی از قبیل مناجات شعبانیه، دعای کمیل، نامۀ ۳۱ نهج البلاغه، مناجات خمسه عشر، خطبه حضرت زهرا (س) شرح داده شده و هم اکنون از ابتدای نهج البلاغه شروع به شرح نموده و جلسه ادامه دارد. از جمله مباحثی که ایشان در قم مشغول بوده اند شرح حدیث عنوان بصری و دعای افتتاح است. در جلسه دیگری که از سال13۶۷ تا کنون در مدرسۀ عالی امام خمینی(ره) در قم تشکیل می شود ابتدا مقداری از کتاب جامع السعادات مرحوم ملامهدی نراقی و سپس نامۀ ۳۱ نهج البلاغه و سفارشات رسول خدا به اباذر و پس از آن رسالۀ حقوق امام سجاد (ع)، دعای مکارم الاخلاق و دیگر ادعیۀ صحیفۀ سجادیه و حدیث اربع مأه امیرالمؤمنین(ع) شرح گردیده است. علاوه بر این در مرکز مجمع عالی حکمت و فلسفه کتاب چهل حدیث حضرت امام خمینی(ره) و پس از آن نهج البلاغه در حال شرح و بحث است . ایشان بیش از بیست سال است که امامت جماعت مدرسه عالی امام خمینی(ره) در قم را به عهده دارند که البته در سال های اخیر به علت عهده گرفتن تولیت مدرسۀ علمیۀ مروی و اقامت در تهران صرفاً بعضی از ایام خاص که در قم به سر می برند برای امامت جماعت در آن مدرسه حاضر می گردند. یکی دیگر از رویه های مستمر ایشان که از فحول اساتید خویش به ارث برده اند مشاوره های اخلاقی و تربیتی برای اقشار مختلف مردم و به خصوص طلاب و روحانیون است و در این راستا ارتباطی با گروه تربیت مربی مؤسسه امام خمینی(ره) نیز دارند. از سال 1390 شمسی تولیت مدرسۀ معیرالممالک تهران به ایشان سپرده شده و در سال 1396 از سوی مقام معظم رهبری حفظه الله به تولیت مدرسۀ علمیۀ مروی و توابع آن (مدارس مروی، معمار و قنبرعلی خان) منصوب شدند و همچنین از سال 1397 به عضویت شورای عالی حوزۀ علمیۀ تهران در آمدند. در سال 1399 نیز مرکز تخصصی تحت عنوان اخلاق و معنویت آیت الله سعادت پرور را در قم تأسیس نمودند که طلاب سطوح عالی از برکات آن کسب فیض می نمایند (قابل ذکر است که ایشان به کمک خیرین در سالهای اخیر منزل قدیمی استاد بزرگوارشان آیت الله سعادت پرور را ابتیاع نموده و با تغییر کاربری، با حفظ حال و هوای قدیمی آن منزل، مرکز مذکور را دایر نمودند.)  
         
  از طریق سایت حوزه علمیه مروی: www.howzehmarvi.ir شماره تلفن حوزه علمیه مروی: 02133919115 کانال حوزه علمیه مروی در ایتا: https://eitaa.com/heFM648 سایت صراط مستقیم: www.seratemostaghim.ir کانال صراط مستقیم در ایتا: https://eitaa.com/seratemostaghim_ir  
 

3 مقالات

پیام آیت الله تحریری در پی درگذشت آیت الله ناصری رحمه الله

آیت الله تحریری تولیت محترم حوزه علمیه مروی پیام تسلیتی در پی رحلت آیت الله ناصری منتشر نمودند

04 شهریور 1401 346 بازدید
ادامه مطلب

توانمنــــد سـازی طلاب فعال در عرصــــه تعلیم و تربیت

اولین رویـــــــداد توانمنــــد سـازی طلاب فعال در عرصــــه تعلیم و تربیت به همت حوزه علمیه مروی با همکاری موسسه مطالعات راهبردی تعلیم و تربیت برهان و ستاد همکاری حوزه علمیه و آموزش و پرورش برگزار می شود.

31 مرداد 1401 346 بازدید
ادامه مطلب

درس اخلاق حضرت ایت الله تحریری

متن درس اخلاق آیت الله تحریری دامت برکاته که در مورخ 2 آذرماه سال 1400 که به بیان مواعظ اخلاقی پرداختند

02 آذر 1400 346 بازدید
ادامه مطلب

ایمیل خود را وارد کنید تا اخبار مدرسه را دریافت کنید

مدرسه مروی در فضای مجازی